kongen-af-thuleKongen af Thule (1995) Min første bog, der handler om Knud Rasmussen – Danmarks helt store polarforsker og nationalhelt. Bogen er blevet genudgivet to gange, hver gang i en revideret og udvidet udgave, sådan at de nyeste oplysninger om og perspektiver på Knud Rasmussen er blevet tilføjet. Derfor er bogen nu standardbiografien om ham, der i sin samtid var kendt og elsket af alle både her og i Grønland. Fejret og feteret blev han, men hans liv indeholdt også skyggesider, som bogen inddrager. Derved kommer han til at fremstå som et mere helt menneske, end hvis det blot var en forherligende biografi.


mandenimongolietManden i Mongoliet (2001) Bogen er den første og hidtil eneste biografi om Henning Haslund-Christensens fantastiske liv som etnografisk rejsende i Mongoliet. Nationalmuseet i København har to store samlinger af etnografiske effekter. Den ene består af alt det, Knud Rasmussen samlede, og den anden af alt det Haslund samlede i Mongoliet, især de musiketnografiske optagelser, han lavede. Materialet, jeg har brugt, blev hentet på rejse til Mongoliet, fra museernes samlinger og fra materiale, der blevet stillet til rådighed for mig af private.


spor_over_isenSpor over Isen (2004) Mens jeg arbejdede med materialet til biografien om Knud Rasmussen, blev det klart, at der i alt det var i hvert fald to historier, der kaldte på at blive fortalt, men i en anden genre end biografiens. Den første blev til en dokumentarisk roman om den spektakulære Danske litterære Grønlands-Ekspedition, der åbnede slædevejen tværs over Melvillebugten og kom frem til den lille stamme af polareskimoer, der levede oppe ved Thule. Romanen skildrer den lille gruppe af hårdføre skikkelser, Ludvig Mylius-Erichsen, Knud Rasmussen, Harald Moltke og Alfred Bertelsen, deres indbyrdes glæder og kampe, jalousi og formående. De åbnede slædevejen tværs over Melvillebugten og kom frem til polareskimoerne i det nordligste Grønland, hvis liv de på godt og ondt kom til at leve, ind de kunne komme tilbage.


edderfuglens_rejse_150Edderfuglens Rejse (2006) er romanen om den 5. Thule-ekspedition, som den unge polareskimo Qâvigarsuaq oplevede den store slæderejse nord om Amerika sammen med Knud Rasmussen og Arnarulunguaq (Det lille kvindemenneske), og bogen er den anden, der udsprang af det store materiale om Knud Rasmussen. Ved at lade denne unge jæger være den, gennem hvis øjne vi oplever begivenhederne, kommer hele den spektakulære ekspedition til at fremstå i en ganske andet lys, end hvad man ellers kan læse.
De to unge polareskimoerne blev ved rejsen slutning enige om ikke at fortælle nogen om, hvad de have se og oplevet i den moderne verden, når de kom hjem. Alle ville jo tro, de var fulde af løgn og splitter gale.


fribytterenFribytteren (2008) er en historisk roman om en af de mest fantastiske livsskæbner, historien har frembragt. Jørgen Jürgensen blev konge af Island, pirat, sælfanger, forfatter, straffefange og opdagelsesrejsende på Tasmanien. Spion, dødsdømt, deporteret, en højt begavet mand, der havde svært ved at holde sammen på sig selv. Ved at fortælle historien om Jürgensens liv blev det samtidig muligt at skildre en storslået periode i vores historie, komme på opdagelse jorden rundt, bevæge sig ned i fremmede steder og kulturer for at se, hvordan dette særprægede menneske både dukker op og går til grunde. Ud over, hvad der kunne findes af materiale i bøger og arkiver, var det også nødvendig at rejse til Tasmanien og opsøge de steder, hvor Jürgensen levede og begivenhederne fandt sted.


freuchenFreuchen – den store Peter (2010) Da jeg fik opfordringen til at skrive en biografi om den mest farverige af de arktiske rejsende, manden med træbenet og det store skæg, der blev 30’ernes store forfatter, sagde jeg nej. Den opgave ville blive for stor og for vanskelig og kræve for meget tid. Alligevel lod jeg mig friste. En del af kilderne havde jeg jo fra bogen om Knud Rasmussen. Da det så blev aftalt, hvordan bogen skulle se ud, og hvordan skrive- og udgivelsesprocessen kunne tilrettelægges, var betænkeligheder overvundet. Forberedelser bragte mig til det nordligste Grønland, bogens tone skulle være komprimeret, men let og uden at gå på kompromis med indholdet. Sådan blev det, og bogen måtte hurtigt trykkes i et nyt oplag.


thorkild_hansenThorkild Hansen (2012)– den storsælgende forfatter, der gjorde sit liv og sig selv til en romanfigur ved at spejle sig i de personer, han skrev om – han havde i flere år spøgt i bevidsthed. Jeg læste, hvad han udgav, og hurtigt gik det op for mig, at der var tale om en forfatter, der var mere end almindelig dygtigt til at fortælle sine historien, men også en forfatter, der skjulte mere, end han skrev. Sandheden om mig selv er, at jeg lyver – skrev han, så det hele blev lige som at se på en forvandlingskugle.
Thorkild Hansen fik Nordisk Råds litteraturpris, hans bøger blev solgt i store oplag, han skrev for Billed-Bladet, rejste for Røde Kors, var kendt mere end anerkendt, det var som om, det gik for godt. Men hvad var der bag. Skrev han, som han gjorde, for at skjule noget? Bogen skræller lagene af Thorkild Hansens forfatterskab – og så meget, at det gik en af dens anmeldere for nær.

ejnar_mikkelsen


Ejnar Mikkelsen (2015)– en biografi om den danske polarforsker, sømand, journalist, rejsende og forfatter, der som inspektør over Østgrønland fik stor betydning for befolkningen og for forholdet mellem Danmark og Grønland.
Ejnar Mikkelsen var en ener blandt polarforskerne, han var lille og sej, men hans gerning var stor og inspirerende. I alt, hvad han foretog sig, gik han sine egne veje – som sømand, som rejsende, som grønlandsforsker, som embedsmand og som journalist og forfatter, en drømmer, som skabte sig selv og gjorde sig både fortjent til kælenavnet Miki blandt Østgrønlands befolkning og til æresdoktor ved universitetet i København.
Han kom til at gøre udviklingen i Østgrønland med – fra en befolkning, der levede på stenaldervis, til den blev en del af den moderne virkelighed. Vanskelig kunne han være. Han var ofte på kant med myndighederne og den såkaldte sagkundskab, der som regel til sidst måtte erkende, at han havde ret.
Ejnar Mikkelsen var kaptajn i sit eget liv. I kraft af sit engagement blev han det også i mange andres.